Kleszcz mały czy duży nic dobrego nie wróży – profilaktyka chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka

  • sytuacja epidemiologiczna chorób odkleszczowych w Polsce
  • kleszcze, zasady rozmnażania się, bytowania i odżywiania
  • rodzaje chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka
  • metody profilaktyki chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka

Zajęcia z pielęgniarką, wykład z prezentacją multimedialną, filmy – klasa II a – 09.03.2017 i klasa II b – 08.03.2017

 

 

Zachowaj RównowagęNasze drugie śniadanie do szkoły cz.II

Uczniowie klasy II a i II b przedstawili swoje propozycje drugiego śniadania.

Zajęcia odbyły się na lekcji WDŻ – klasa II a chłopcy -16.01.2017, klasa II b – 16.01.2017, klasa II a dziewczęta – 20.01.2017

 

 

 

Dbamy o swoje zdrowie – gazetka

  • ubieramy się stosownie do pogody
  • unikamy przeziębień
  • dbamy o czystość swojego ciała
  • pamiętamy o witaminach – jemy warzywa i owoce
  • nie zapominamy o aktywności fizycznej

graphics-fruit-966094zimno-ruchomy-obrazek-0010
rozciaganie-i-stretching-ruchomy-obrazek-0008

 

 

 

Zachowaj RównowagęPrzypomnienie Podstawowych Zasad Zdrowego Żywienia cz.I

Zajęcia prowadziła pielęgniarka w ramach lekcji WDŻ,  z klasą II a chłopcy – 09.01.2017, z klasą II b – 09.01.2017, z klasą II a dziewczęta – 13.01.2017

 

 

Trzymaj Formę „Układanie całodziennego jadłospisu według zasad zbilansowanej diety” cz. II            

 Praca w grupach, omówienie jadłospisów i uporządkowanie wiadomości –  zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa I a – 20.12.2016

____________________

Trzymaj Formę Zbilansowana dieta – racjonalne odżywianie zgodne z rytmem dnia, w tym obliczanie BMI przez uczniów” cz. I – zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa I a – 19.12.2016

_____________________

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych- informacje na etykietach” cz. I –  zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa II a – 15.12.2016

 

_____________________

Trzymaj Formę „Układanie całodziennego jadłospisu według zasad zbilansowanej diety” cz. II                  

Praca w grupach, omówienie jadłospisów i uporządkowanie wiadomości –  zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa I b – 15.12.2016

2

1

5

3

4

8

 

_______________________

Trzymaj Formę Zbilansowana dieta – racjonalne odżywianie zgodne z rytmem dnia, w tym obliczanie BMI przez uczniów” cz. I – zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa I b – 14.12.2016

______________________

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych- informacje na etykietach” – zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa II b – 30.11.2016

http://www.gify.net/data/media/298/pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0433.gif

 

17 listopada Światowy Dzień Rzucania Palenia

Palenie szkodzi dorosłym i dzieciom – wiadomo o tym nie od dziś!

http://wsse.szczecin.pl/docs/ozipz/plakaty/plakat-2.JPGhttp://www.splosiniec.szkolna.net/pliki/obraz/nie-pal-1454352284.jpg

______________________________________

15 października Światowy Dzień Mycia Rąk – gazetka

http://p83.com.pl/wp-content/gallery/stokrotki-20132014/dynamic/mycie2.png-nggid03616-ngg0dyn-350x400x100-00f0w010c010r110f110r010t010.png

 

Choroby brudnych rąk – higiena osobista – zajęcia z pielęgniarką klasa I a 04.10.2016

________________

Przypomnienie zasad udzielania pierwszej pomocy, ćwiczenia bandażowania – zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa II a dziewczęta – 27.09.2016

cwiczenia-bandazowanie2cwiczenia-bandazowanie-3cwiczenia-bandazowanie-4cwiczenia-bandazowanie-7

 

_______________

Zebranie z rodzicami – przekazanie rodzicom informacji na temat profilaktyki zdrowotnej prowadzonej w szkole oraz przygotowania dzieci do wyjazdu integracyjnego, szczególnie przewlekle chorych, również zwrócono się z prośbą o aktualizowanie informacji o stanie zdrowia dziec – 16.09.2016

______________

Choroby brudnych rąk – higiena osobista – zajęcia z pielęgniarką klasa I b – 12.09.2016

Szkoła brała udział w Projekcie Edukacyjnym – KIK/34, Szwajcarsko – Polskim Programie Współpracy, zatytułowanym:

Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa  w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”.

Realizowaliśmy zadanie 2 – więcej  GABINET MEDYCZNY  tu

Dzisiaj otrzymaliśmy Certyfikat

CERTYFIKAT

 

 DZIEŃ ZDROWEGO STYLU ŻYCIA to podsumowanie realizowanego projektu Trzymaj Formę.

Temat przewodni: Racjonalne odżywianie i aktywność fizyczna młodzieży w wybranych krajach Europy.

Część I – prezentacja stoisk z charakterystycznymi motywami danego kraju, oraz specyficznymi, ale zdrowymi  potrawami wylosowanego kraju Europy. Część II – wyścigi rzędów oraz rozgrywki sportowe.

Wszystkie prezentacje – stoiska i potrawy młodzież przygotowała sama, przy udziale rodziców i wychowawców.

Dzień ten został zorganizowany przez samorząd szkolny, nauczycieli WF i pielęgniarkę szkolną (koordynatora projektu Trzymaj Formę) –03.06.2016

Zapraszam do zakładki Dzień Zdrowia i do obejrzenia zdjęć https://www.facebook.com/zmartwychwstanki/

http://img-fotki.yandex.ru/get/6509/50114850.3e4/0_bc297_cc6d627c_L.png

 

PROJEKTY UCZNIÓW KLASY II a

„Higiena wczoraj i dziś” – Marta Wrzesień, Zuzanna Stępińska, Maria Pedrycz

Projekty przygotowane pod kierunkiem nauczyciela chemii

PROJEKTY UCZNIÓW KLASY II b

„Higiena i profilaktyka jamy ustnej” – Natalia Lake, Karolina Petryka, Marta Polubiec, Antoni Ignatowski, Grzegorz Koniecko

„Charakterystyka wybranych narządów zmysłów – smak i słuch” – Oliwia Czaban, Agnieszka Sękowska, Dawid Kurowski, Piotr Majewski, Maciej Brzozowski

Projekty przygotowane pod kierunkiem nauczyciela biologii

Młodzież swoje projekty prezentowała na sali gimnastycznej dla uczniów gimnazjum, rodziców i nauczycieli – 08.04.2016

 

Utrwalanie zasad bezpieczeństwa i udzielania pierwszej pomocy

Zajęcia z pielęgniarką klasa III dziewczęta – 07.04.2016

043

053

054

059

 

Profilaktyka uzależnień – Dopalacze – Czy warto ryzykować

  • film Dopalacze. Narkotyki” (film z cyklu „Nie warto ryzykować”, rekomendowany przez Biuro Edukacji Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy)
  • dyskusja: skutki przyjmowania substancji psychoaktywnych
  • obalenie mitów „bezpiecznego” przyjmowania narkotyków
  • przekazanie numerów telefonów do podmiotów udzielających pomocy w zakresie uzależnień

Zajęcia prowadziła psycholog w klasie II b – 26.02. 2016, III – 04.03.2016, II a – 11.03.2016

Spot promujący film Dopalacze. Narkotyki”  https://www.youtube.com/watch?v=6weRQTYaNK4

STOP DOPALACZOM_LOGO-cf7d2003

 

Układ kostny, mięśniowy, nerwowy, hormonalny – układanie krzyżówek

Zajęcia z pielęgniarką – klasa II a i II b dziewczęta – 26.02.2016

 

Kleszcz mały czy duży nic dobrego nie wróży – profilaktyka chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka

  • sytuacja epidemiologiczna chorób odkleszczowych w Polsce
  • kleszcze, zasady rozmnażania się, bytowania i odżywiania
  • rodzaje chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka
  • metody profilaktyki chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka

Zajęcia z pielęgniarką, wykład z prezentacją multimedialną, filmy – klasa II a i klasa II b – 17.02.2016

Plakat http://pssewarszawa.pis.gov.pl/plikijednostki//pssewarszawa/userfiles/file/OZiPZ/Kleszcze/kleszcz%20ma%C5%82y%20czy%20____/Plakat%20kleszczowy.jpg

 

Zebranie z rodzicamisprawozdanie z działalności gabinetu medycznego, oraz omówienie planu pracy na drugie półrocze – 22.01.2016

 

Trzymaj Formę Projekty etykiet produktów spożywczych – wystawa prac – klasa II a, klasa II b – 01. 2016

 

Higiena osobista – profilaktyka wszawicy – Zajęcia z pielęgniarką, wykład z prezentacją multimedialną – Klasa I a – 21.12.2015  Klasa I b – 08.01.2016

 

Trzymaj Formę Układanie całodziennego jadłospisu według zasad zbilansowanej diety” cz. II

Praca w grupach, omówienie jadłospisów i uporządkowanie wiadomości.

Zajęcia z pielęgniarką – Klasa I b – 16.12. 2015  Klasa I a – 04.01.2016

deska

Trzymaj Formę Zbilansowana dieta – racjonalne odżywianie zgodne z rytmem dnia, w tym obliczanie BMI przez uczniów” –  cz. I

Wykład z prezentacją multimedialną, przy czynnym udziale uczniów.

Zajęcia z pielęgniarką- Klasa I b – 15.12.2015 Klasa I a – 04.01.2016

trzymaj_forme talerz

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych – projektowanie etykiet” cz. II

Sporządzanie etykiet przez uczniów

Zajęcia z pielęgniarką i nauczycielem WDŻ – Klasa II a, II b, chłopcy – 10.12.2015, dziewczęta – 11.12.2015

 

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych- informacje na etykietach” cz. I

Miniwykład z prezentacją multimedialną

Zdobycie umiejętność odczytywania informacji z etykiet, przez uczniów

Zajęcia z pielęgniarką i nauczycielem WDŻ – klasa II a, II b, chłopcy – 03.12.2015, dziewczęta -04.12.2015

 

Pierwszy Dzwonek  Profilaktyka chorób wywoływanych przez meningokoki grupy C

  • Miniwykład
  • Film edukacyjny
  • Odgrywanie ról przez uczniów (scenki)
  • Dyskusja

Zajęcia z pielęgniarką – klasa I a, I b, II a – 24.11.2015

 

 

Rola składników odżywczych w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Nadmiar i niedobór – konsekwencje

Plakaty, referaty i prezentacje przygotowane przez uczniów w ramach lekcji biologii

Zajęcia z nauczycielem biologii – klasa II a – 30.10.2015, klasa II b – 09.11.2015

 

 

24 października Dzień Walki z Otyłością

Plakaty –  tablica I p. i III p.

 

15 października Światowy Dzień Mycia Rąk

Gazetka, plakaty – tablica I p. i III p.

http://wsse-poznan.pl/swiatowy-dzien-mycia-rak/

Wyjazd integracyjny uczniów klas I – 23 – 25.09.2015

  • zajęcia z psychologiem
  • zajęcia sportowe, podchody, park linowy

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych – informacje na etykietach”

Miniwykład z prezentacją multimedialną

Zdobycie umiejętność odczytywania informacji z etykiet, przez uczniów

Zajęcia z pielęgniarką – chłopcy, klasa II a –  23.09.2015

Zebranie z rodzicami – przekazanie rodzicom informacji na temat profilaktyki zdrowotnej prowadzonej w szkole oraz przygotowania dzieci do wyjazdu integracyjnego, szczególnie przewlekle chorych, również zwrócono się z prośbą o aktualizowanie informacji o stanie zdrowia dzieci –09.2015