Jak zapobiegać wszawicy

Wszawica jest wywoływana przez pasożyta – wesz głowową mającą długości 2-3 mm, która żyje na owłosionej skórze głowy człowieka, żywiąc się jego krwią. Dorosła samiczka składa od 100 do 300 jajeczek zwanych gnidami, które przylegają mocno do włosów dzięki substancji klejącej. Z tych jajeczek w ciągu 7 – 10 dni wykluwa się larwa, która przeradza się w dorosłego osobnika.

Wszy odżywiają się krwią żywiciela, ślina owadów wprowadzona do skóry podczas ukłucia powoduje silny świąd oraz odczyn zapalny. W wyniku drapania może dochodzić do wtórnego zakażenia bakteryjnego.

Objawy wszawicy:

  • Silny świąd owłosionej części głowy
  • Widoczne gnidy, czyli jajeczka pasożyta najczęściej za uszami , na skroni, na potylicy oraz dorosłe żywe insekty, które upodabniają się do koloru włosów
  • Zakażenia wtórne powstałe na skutek drapania i uszkodzenia naskórka
  • Mogą również wystąpić powiększone węzły chłonne

Przenoszenie wszawicy:

  • Styczność głowy z głową
  • Szczotki, grzebienie, spinki
  • Ubrania, czapki, szaliki
  • Pościel, koce, poduszki, materace, ręczniki

Leczenie wszawicy:

Leczenie jest dość proste, a polega na stosowaniu środków owadobójczych na owłosioną skórę głowy. Środki te są dostępne w aptece w postaci: szamponów, lotionów oraz preparatów roślinnych. Stosuje się je wg załączonej ulotki. Po użyciu preparatu należy wyczesać włosy gęstym grzebieniem (zabieg ten usuwa martwe wszy oraz odklejone gnidy). Potem grzebień należy starannie oczyścić (można wykonać to przez zamrażanie lub zanurzenie we wrzącej wodzie). Dobrze jest zastosować preparat ponownie po upływie 7- 10 dni, ponieważ preparaty te słabiej działają na gnidy. Gnidy można też usunąć z głowy płucząc umyte włosy ciepłym 6% octem, który powoduje ich odklejanie.

W przypadku, gdy wszawica występuje u jednej osoby, kurację preparatem zwalczającym pasożyty należy przeprowadzić wśród wszystkich domowników.

Zapobieganie wszawicy:

  • Przestrzeganie podstawowych zasad higieny
  • Częste przeglądy włosów przeprowadzone przez rodziców
  • Używanie wyłącznie własnych przedmiotów osobistego użytku: grzebienie, szczotki do włosów, ręczniki, czapki itp.

W przypadku stwierdzenia u dziecka wszawicy, proszę o poinformowanie pielęgniarki szkolnej lub wychowawcę klasy.

Ulotka

_____________________________________

15 października Światowy Dzień Mycia Rąk – gazetka

Dziś jest święto dbania o higienę rąk… Światowy Dzień Mycia Rąk został ustanowiony przez ONZ w 2008 roku, aby podkreślić ogromne znaczenie mycia rąk wodą i mydłem. To jedna z najbardziej efektywnych i dostępnych metod profilaktyki zdrowotnej. Jest ona ogromnie ważna …. Brudne ręce wywołują wiele chorób … min. wzw  typu A, zakażenie tasiemcem, owsikami a także salmonellą. Mówi się o nich choroby brudnych rąk. Na nieumytych rękach dotykając różnych przedmiotów, owoców, czy warzyw przenosi się drobnoustroje. Tak prosta czynność jak mycie rąk może zapobiec roznoszeniu się tych chorób. Mycie rąk mydłem pozwala nam pozbyć się większości  bakterii i drobnoustrojów. Ręce myjemy po wyjściu z toalety, przed jedzeniem, po jeździe autobusem, po zabawie ze zwierzakiem czy po spacerze. Nie zapominamy o myciu owoców i warzyw przed zjedzeniem.  Ręce myjemy około 20 sekund.

 

 

 

Czas na grzybobranie – gazetka – 17.09.2018

 

Zebranie z rodzicami – przekazanie rodzicom informacji na temat profilaktyki zdrowotnej prowadzonej w szkole oraz przygotowania dzieci do wyjazdu integracyjnego, szczególnie przewlekle chorych, również zwrócono się z prośbą o aktualizowanie informacji o stanie zdrowia dziec – 14.09.2018

Światowy Dzień Zdrowia – Hasło roku 2018:  Zdrowie dla wszystkich

Światowy Dzień Zdrowia obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia, sprzyja mobilizacji działań poświęconych konkretnym zagadnieniom i problemom zdrowotnym, ważnym dla ludzi na całym świecie.
„Zdrowie dla wszystkich”  (ang. Health for All) – tak brzmi tegoroczne hasło Światowego Dnia Zdrowia, a jego tematem przewodnim jest powszechna opieka zdrowotna –  wszędzie i dla wszystkich… Swiatowy Dzien Zdrowia 2018 WHO.(521924-476801)

 

____________________________________

PROJEKTY EDUKACYJNE UCZNIÓW KLASY II a

Zasady higieny układu pokarmowego i sposoby zdrowego żywienia – Natalia Pydyś, Wiktoria Verheyen, Natalia Witkowska

Zobacz (projekt zastrzeżony)  -> PROJECT

PROJEKTY EDUKACYJNE UCZNIÓW KLASY II b

Wpływ używek na funkcjonowanie organizmu człowieka – Patrycja Mańkowska, Dominika Kowalewska, Julia Piekut

Zobacz (projekt zastrzeżony)  -> Wpływ używek na funkcjonowanie organizmu

Projekty przygotowane były pod kierunkiem nauczyciela biologii s. mgr Julitty Patej

Młodzież swoje projekty prezentowała na sali gimnastycznej dla uczniów szkoły podstawowej, rodziców i nauczycieli – 16.04.2018

_____________________________

Pierwszy Dzwonek  Profilaktyka chorób wywoływanych przez meningokoki grupy C

  • Miniwykład
  • Film edukacyjny
  • Dyskusja

Zajęcia z  klasa  II b – 23.02.18

_____________________

Zachowaj Równowagę – „Nasze drugie śniadanie do szkoły” – zajęcia w ramach WDŻ , klasa II a – dziewczęta  11.12.17, chłopcy 12.01.18, klasa II b 12.01.18

Szybkie pomysły na drugie śniadanie do szkoły lub pracy

_____________________

Trzymaj Formę -„Znakowanie produktów spożywczych – informacje na etykietach”  –  zajęcia w ramach lekcji WDŻ , klasa II a – dziewczęta 04.12.2016, chłopcy – 05.01.2018, klasa II b – 05.01.2018

________________

 ABC Udzielania Pierwszej Pomocytablica instruktażowa -27.11.17

_______________

 Światowy Dzień Rzucania Palenia  – gazetka plakaty, ulotki – 14.11.17

http://www.4prm.com/tmp/thmb/__f16fc1a289/smierdze.jpg

_______________

15 października Światowy Dzień Mycia Rąk – gazetka

https://www.barbicide.pl/images/stories/artykuly/dzienmyciarak/GHD2015-kopia.png

http://sp32.lublin.eu/_pliki/_grafiki/grafiki_artykulow/mycie-rak-1.jpg

__________________

 ”Poznaj grzyby unikniesz zatrucia” – gazetka, plakaty – 17.09.17

______________

Zebranie z rodzicami – przekazanie rodzicom informacji na temat profilaktyki zdrowotnej prowadzonej w szkole oraz przygotowania dzieci do wyjazdu integracyjnego, szczególnie przewlekle chorych, również zwrócono się z prośbą o aktualizowanie informacji o stanie zdrowia dziec –15.09.2017

Kleszcz mały czy duży nic dobrego nie wróży – profilaktyka chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka

  • sytuacja epidemiologiczna chorób odkleszczowych w Polsce
  • kleszcze, zasady rozmnażania się, bytowania i odżywiania
  • rodzaje chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka
  • metody profilaktyki chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka

Zajęcia z pielęgniarką, wykład z prezentacją multimedialną, filmy – klasa II a – 09.03.2017 i klasa II b – 08.03.2017

 

 

Zachowaj RównowagęNasze drugie śniadanie do szkoły cz.II

Uczniowie klasy II a i II b przedstawili swoje propozycje drugiego śniadania.

Zajęcia odbyły się na lekcji WDŻ – klasa II a chłopcy -16.01.2017, klasa II b – 16.01.2017, klasa II a dziewczęta – 20.01.2017

 

 

 

Dbamy o swoje zdrowie – gazetka

  • ubieramy się stosownie do pogody
  • unikamy przeziębień
  • dbamy o czystość swojego ciała
  • pamiętamy o witaminach – jemy warzywa i owoce
  • nie zapominamy o aktywności fizycznej

graphics-fruit-966094zimno-ruchomy-obrazek-0010
rozciaganie-i-stretching-ruchomy-obrazek-0008

 

 

 

Zachowaj RównowagęPrzypomnienie Podstawowych Zasad Zdrowego Żywienia cz.I

Zajęcia prowadziła pielęgniarka w ramach lekcji WDŻ,  z klasą II a chłopcy – 09.01.2017, z klasą II b – 09.01.2017, z klasą II a dziewczęta – 13.01.2017

 

 

Trzymaj Formę „Układanie całodziennego jadłospisu według zasad zbilansowanej diety” cz. II            

 Praca w grupach, omówienie jadłospisów i uporządkowanie wiadomości –  zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa I a – 20.12.2016

____________________

Trzymaj Formę Zbilansowana dieta – racjonalne odżywianie zgodne z rytmem dnia, w tym obliczanie BMI przez uczniów” cz. I – zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa I a – 19.12.2016

_____________________

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych- informacje na etykietach” cz. I –  zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa II a – 15.12.2016

 

_____________________

Trzymaj Formę „Układanie całodziennego jadłospisu według zasad zbilansowanej diety” cz. II                  

Praca w grupach, omówienie jadłospisów i uporządkowanie wiadomości –  zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa I b – 15.12.2016

2

1

5

3

4

8

 

_______________________

Trzymaj Formę Zbilansowana dieta – racjonalne odżywianie zgodne z rytmem dnia, w tym obliczanie BMI przez uczniów” cz. I – zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa I b – 14.12.2016

______________________

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych- informacje na etykietach” – zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa II b – 30.11.2016

http://www.gify.net/data/media/298/pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0433.gif

 

17 listopada Światowy Dzień Rzucania Palenia

Palenie szkodzi dorosłym i dzieciom – wiadomo o tym nie od dziś!

http://wsse.szczecin.pl/docs/ozipz/plakaty/plakat-2.JPGhttp://www.splosiniec.szkolna.net/pliki/obraz/nie-pal-1454352284.jpg

______________________________________

15 października Światowy Dzień Mycia Rąk – gazetka

http://p83.com.pl/wp-content/gallery/stokrotki-20132014/dynamic/mycie2.png-nggid03616-ngg0dyn-350x400x100-00f0w010c010r110f110r010t010.png

 

Choroby brudnych rąk – higiena osobista – zajęcia z pielęgniarką klasa I a 04.10.2016

________________

Przypomnienie zasad udzielania pierwszej pomocy, ćwiczenia bandażowania – zajęcia z pielęgniarką w ramach lekcji WF, klasa II a dziewczęta – 27.09.2016

cwiczenia-bandazowanie2cwiczenia-bandazowanie-3cwiczenia-bandazowanie-4cwiczenia-bandazowanie-7

 

_______________

Zebranie z rodzicami – przekazanie rodzicom informacji na temat profilaktyki zdrowotnej prowadzonej w szkole oraz przygotowania dzieci do wyjazdu integracyjnego, szczególnie przewlekle chorych, również zwrócono się z prośbą o aktualizowanie informacji o stanie zdrowia dziec – 16.09.2016

______________

Choroby brudnych rąk – higiena osobista – zajęcia z pielęgniarką klasa I b – 12.09.2016

Szkoła brała udział w Projekcie Edukacyjnym – KIK/34, Szwajcarsko – Polskim Programie Współpracy, zatytułowanym:

Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa  w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”.

Realizowaliśmy zadanie 2 – więcej  GABINET MEDYCZNY  tu

Dzisiaj otrzymaliśmy Certyfikat

CERTYFIKAT

 

 DZIEŃ ZDROWEGO STYLU ŻYCIA to podsumowanie realizowanego projektu Trzymaj Formę.

Temat przewodni: Racjonalne odżywianie i aktywność fizyczna młodzieży w wybranych krajach Europy.

Część I – prezentacja stoisk z charakterystycznymi motywami danego kraju, oraz specyficznymi, ale zdrowymi  potrawami wylosowanego kraju Europy. Część II – wyścigi rzędów oraz rozgrywki sportowe.

Wszystkie prezentacje – stoiska i potrawy młodzież przygotowała sama, przy udziale rodziców i wychowawców.

Dzień ten został zorganizowany przez samorząd szkolny, nauczycieli WF i pielęgniarkę szkolną (koordynatora projektu Trzymaj Formę) –03.06.2016

Zapraszam do zakładki Dzień Zdrowia i do obejrzenia zdjęć https://www.facebook.com/zmartwychwstanki/

http://img-fotki.yandex.ru/get/6509/50114850.3e4/0_bc297_cc6d627c_L.png

 

PROJEKTY UCZNIÓW KLASY II a

„Higiena wczoraj i dziś” – Marta Wrzesień, Zuzanna Stępińska, Maria Pedrycz

Projekty przygotowane pod kierunkiem nauczyciela chemii

PROJEKTY UCZNIÓW KLASY II b

„Higiena i profilaktyka jamy ustnej” – Natalia Lake, Karolina Petryka, Marta Polubiec, Antoni Ignatowski, Grzegorz Koniecko

„Charakterystyka wybranych narządów zmysłów – smak i słuch” – Oliwia Czaban, Agnieszka Sękowska, Dawid Kurowski, Piotr Majewski, Maciej Brzozowski

Projekty przygotowane pod kierunkiem nauczyciela biologii

Młodzież swoje projekty prezentowała na sali gimnastycznej dla uczniów gimnazjum, rodziców i nauczycieli – 08.04.2016

 

Utrwalanie zasad bezpieczeństwa i udzielania pierwszej pomocy

Zajęcia z pielęgniarką klasa III dziewczęta – 07.04.2016

043

053

054

059

 

Profilaktyka uzależnień – Dopalacze – Czy warto ryzykować

  • film Dopalacze. Narkotyki” (film z cyklu „Nie warto ryzykować”, rekomendowany przez Biuro Edukacji Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy)
  • dyskusja: skutki przyjmowania substancji psychoaktywnych
  • obalenie mitów „bezpiecznego” przyjmowania narkotyków
  • przekazanie numerów telefonów do podmiotów udzielających pomocy w zakresie uzależnień

Zajęcia prowadziła psycholog w klasie II b – 26.02. 2016, III – 04.03.2016, II a – 11.03.2016

Spot promujący film Dopalacze. Narkotyki”  https://www.youtube.com/watch?v=6weRQTYaNK4

STOP DOPALACZOM_LOGO-cf7d2003

 

Układ kostny, mięśniowy, nerwowy, hormonalny – układanie krzyżówek

Zajęcia z pielęgniarką – klasa II a i II b dziewczęta – 26.02.2016

 

Kleszcz mały czy duży nic dobrego nie wróży – profilaktyka chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka

  • sytuacja epidemiologiczna chorób odkleszczowych w Polsce
  • kleszcze, zasady rozmnażania się, bytowania i odżywiania
  • rodzaje chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka
  • metody profilaktyki chorób przenoszonych przez kleszcze na człowieka

Zajęcia z pielęgniarką, wykład z prezentacją multimedialną, filmy – klasa II a i klasa II b – 17.02.2016

Plakat http://pssewarszawa.pis.gov.pl/plikijednostki//pssewarszawa/userfiles/file/OZiPZ/Kleszcze/kleszcz%20ma%C5%82y%20czy%20____/Plakat%20kleszczowy.jpg

 

Zebranie z rodzicamisprawozdanie z działalności gabinetu medycznego, oraz omówienie planu pracy na drugie półrocze – 22.01.2016

 

Trzymaj Formę Projekty etykiet produktów spożywczych – wystawa prac – klasa II a, klasa II b – 01. 2016

 

Higiena osobista – profilaktyka wszawicy – Zajęcia z pielęgniarką, wykład z prezentacją multimedialną – Klasa I a – 21.12.2015  Klasa I b – 08.01.2016

 

Trzymaj Formę Układanie całodziennego jadłospisu według zasad zbilansowanej diety” cz. II

Praca w grupach, omówienie jadłospisów i uporządkowanie wiadomości.

Zajęcia z pielęgniarką – Klasa I b – 16.12. 2015  Klasa I a – 04.01.2016

deska

Trzymaj Formę Zbilansowana dieta – racjonalne odżywianie zgodne z rytmem dnia, w tym obliczanie BMI przez uczniów” –  cz. I

Wykład z prezentacją multimedialną, przy czynnym udziale uczniów.

Zajęcia z pielęgniarką- Klasa I b – 15.12.2015 Klasa I a – 04.01.2016

trzymaj_forme talerz

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych – projektowanie etykiet” cz. II

Sporządzanie etykiet przez uczniów

Zajęcia z pielęgniarką i nauczycielem WDŻ – Klasa II a, II b, chłopcy – 10.12.2015, dziewczęta – 11.12.2015

 

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych- informacje na etykietach” cz. I

Miniwykład z prezentacją multimedialną

Zdobycie umiejętność odczytywania informacji z etykiet, przez uczniów

Zajęcia z pielęgniarką i nauczycielem WDŻ – klasa II a, II b, chłopcy – 03.12.2015, dziewczęta -04.12.2015

 

Pierwszy Dzwonek  Profilaktyka chorób wywoływanych przez meningokoki grupy C

  • Miniwykład
  • Film edukacyjny
  • Odgrywanie ról przez uczniów (scenki)
  • Dyskusja

Zajęcia z pielęgniarką – klasa I a, I b, II a – 24.11.2015

 

 

Rola składników odżywczych w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Nadmiar i niedobór – konsekwencje

Plakaty, referaty i prezentacje przygotowane przez uczniów w ramach lekcji biologii

Zajęcia z nauczycielem biologii – klasa II a – 30.10.2015, klasa II b – 09.11.2015

 

 

24 października Dzień Walki z Otyłością

Plakaty –  tablica I p. i III p.

 

15 października Światowy Dzień Mycia Rąk

Gazetka, plakaty – tablica I p. i III p.

http://wsse-poznan.pl/swiatowy-dzien-mycia-rak/

Wyjazd integracyjny uczniów klas I – 23 – 25.09.2015

  • zajęcia z psychologiem
  • zajęcia sportowe, podchody, park linowy

Trzymaj Formę „Znakowanie produktów spożywczych – informacje na etykietach”

Miniwykład z prezentacją multimedialną

Zdobycie umiejętność odczytywania informacji z etykiet, przez uczniów

Zajęcia z pielęgniarką – chłopcy, klasa II a –  23.09.2015

Zebranie z rodzicami – przekazanie rodzicom informacji na temat profilaktyki zdrowotnej prowadzonej w szkole oraz przygotowania dzieci do wyjazdu integracyjnego, szczególnie przewlekle chorych, również zwrócono się z prośbą o aktualizowanie informacji o stanie zdrowia dzieci –09.2015